TaTKs Klara Milicevic, som till vardags tränar på KLTK akademi, var i helgen kallad till Bosön i Stockholm av Sveriges Olympiska Kommitté för uttagning till Talang 2022. De aktiva som senare tas in i Talang 2022 kommer få ett skräddarsytt idrottsligt stöd. Målet med Talang 2022 är att utveckla de aktiva så de är redo att tas in i Topp och Talang senast 2022, för att satsa på att delta på OS i Paris 2024 och att sedan ha möjlighet att slåss om en OS-medalj i Los Angeles 2028. Omkring midsommar får de inblandade besked om de kommer med i satsningen eller inte. Nu fanns deltagare med från 11 sommaridrotter på plats – från idrotten tennis var även Leo Borg och Isac Strömberg med. Nedan finns mer INFO från Sveriges Olympiska Kommittés hemsida. 2018-05-29
———————————————————————-
Från SOKs hemsida 29 maj.
Rivstart för Talang 2022
Talang 2022 heter SOK:s senaste stödsatsning och riktar sig mot unga aktiva med fokus på OS om sex till tio år.
Projektet startade i helgen på Bosön där 30 unga aktiva och deras hemmatränare samlats för selektion.
SOK:s etablerade stödprogram för elitidrottare som satsar mot OS, Topp och Talang, har fått en hjälpryttare. Det nya stödprogrammet kallas Talang 2022 och riktar som mot aktiva som är på god väg att ta klivet mot Topp och Talang, men som ännu inte är där. Målet med Talang 2022 är att utveckla de aktiva så de är redo att tas in i Topp och Talang senast 2022, för att satsa på att delta på OS i Paris 2024 och att sedan ha möjlighet att slåss om en OS-medalj i Los Angeles 2028.
I den nya satsningen har den aktives hemmatränare en central roll. Både den aktive och dess hemmatränare tas in i satsningen och en del av resurserna läggs på tränarens kompetensutveckling för att säkra upp att träningen i vardagen håller högsta nivå.
– Det är en stor möjlighet för oss att få göra en så här långsiktig satsning tillsammans. Det är en lång tid och det gäller lägga upp träningen för att hålla en lång idrottskarriär. Det är skönt att kunna stämma av våra tankar och idéer med SOK:s experter under resans gång, säger Marcus Axelsson från Västerås som är tränare till brottaren Albin Olofsson.
De aktiva som tas in i Talang 2022 kommer få ett skräddarsytt idrottsligt stöd, liknande det som ges Topp och Talang. De får viss tillgång till SOK:s resursteam och stöd till internationella tränings- och tävlingsmöjligheter om det behovet finns. Samtidigt ska hemmatränaren genomgå ett kompetensutvecklingsprogram. De kommer ha specifika utbildningsträffar för tränarna inom Talang 2022 och de får även möjligheten att gå samma coachprogram som de tränare med aktiva som satsar mot kommande OS i Tokyo 2020.
Satsningen Talang 2022 pågår, precis som namnet återspeglar, över en fyraårsperiod. På hösten varje år görs en gemensam utvärdering av den gångna säsongen. Om engagemanget och nivån hos alla inblandade går enligt plan fortsätter samarbetet med planering inför kommande säsong. Årligen finns också möjligheten för nya aktiva att komma in i programmet eller att avbryta satsningen.
Den närmaste tidplanen för Talang 2022
- Omkring midsommar får de inblandade får besked om de kommer med i satsningen eller inte. På den första selektionen fanns 30 aktiva fördelade på elva sommaridrotter: badminton, brottning, cykel, friidrott, fäktning, gymnastik/trampolin, kanot, modern femkamp, simning, skytte och tennis.
- Under sommaren kommer projektets fysrådgivare besöka de aktiva och dess tränare i hemmamiljön.
- Tränarsamling för tränarna under sensommaren.
- Kompetensutveckling för tränare, under tränarutvecklingsprogram Tokyo 2020, sker i augusti och december.
- Gemensamt träningsläger, Talang 2022 Camp, på Playitas i november.